Ziņas

RE&RE pabeidz būvniecības darbus tirdzniecības centrā “Galleria Riga”

Uzņēmums RE&RE noslēdz vērienīgus un sarežģītus būvniecības darbus tirdzniecības centrā “Galleria Riga”, kas atrodas pašā galvaspilsētas sirdī starp Dzirnavu, Blaumaņa, Brīvības un Tērbatas ielām. RE&RE būvniecības darbus uzsāka 2008.gada sākumā. “Galleria Riga” projektēja arhitektu birojs “Poga, Sarma un Norde”. Projektu finansē Nordea banka.

RE&RE valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš atzīst, ka “ar patiesu gandarījumu tiek pabeigts veiksmīgs projekts pašā galvaspilsētas centrā, kur mūsu komandai bija iespēja parādīt savu profesionālo pieredzi un varēšanu -  īstenot mūsdienīgo un funkcionālo, to  integrējot vēsturiskā kultūrvidē. Pateicoties lieliskam komandas darbam - arhitektiem, būvniekiem, projekta pasūtītājiem un finansētājiem - esam radījuši vēl vienu arhitektūras pērli, ar ko varam lepoties un priecēt Rīgas iedzīvotājus, tās ciemiņus!”.

Šis būvniecības projekts ir unikāls ar to, ka šāds liela mēroga objekts bija jāiekļauj ciešā pilsētbūvnieciskā apbūvē, tādēļ prasīja profesionālu pieeju un konkrētajam projektam izstrādātus būvniecības risinājumus. Tirdzniecības centrs atrodas noslēgtā kvartālā Rīgas centrā, vienā no “dzīvākajiem” rajoniem gājēju un autotransporta plūsmas ziņā.

Projekta būvniecības laikā vēsturiskā Dzirnavu ielas fasāde tika nostiprināta un organiski iekļauta jaunajā arhitektoniskajā apjomā.

Ēkas būvniecībā izmantoti īpaši materiāli un konstruktīvi risinājumi. Piemēram, jumta segumā ir izmantoti pēc pasūtījuma izgatavoti dēļi no Āfrikas ar augstām mitruma noturības īpašībām, kas ir sevišķi būtiski mūsu klimatiskajos apstākļos. Tirdzniecības centram ir stikla jumts, ko tumšajā diennakts laikā izgaismos dažādas krāsas energoefektivitāti veicinošas LED spuldzītes.

Tirdzniecības centra, kura kopējā platība ir 41 tūkstotis kvadrātmetru, divos pazemes līmeņos ir izvietota plaša autostāvvieta. Autostāvvietas būvniecībā izmantota īpaša “top-down” metode. Šo metodi izmanto vietās, kur ir augsts gruntsūdeņu līmenis un ierobežotas iespējas veikt zemes darbus plašā areālā, tādējādi samazinot būvniecības laiku un palielinot efektivitāti. Pamati tiek būvēti sākotnēji izbūvējot pamatu pārsegumu un tad padziļinot pamatus un  gruntsūdeņu līmeni virzienā uz leju.

Patollo valdes priekšsēdētājs Peters Junsens (Petter Johnsen): „Redzot arhitektūras mākslasdarbu, kas papildinās Rīgas vēsturisko centru, ar lielu gandarījumu gaidu centra atklāšanu. Kopumā projekts bija izaicinājums visām iesaistītajām pusēm un esmu apmierināts, ka strādājām lieliskā komandā ar savas nozares profesionāļiem - ar Nordea banku finansu jomā un RE&RE būvniecības jomā. Tagad, tuvojoties atklāšanai, ar pārliecību varu teikt – dzīve iet uz augšu – un Rīgas iedzīvotāji, viesi un pati pilsēta ir ieguvusi vēl vienu labi izplānotu, labi uzbūvētu un labi attīstītu projektu, kas turpmāk dzīvos pats savu dzīvi, kā vieta, kur satikties un priecāties.”

“Galleria Riga” savus apmeklētājus patīkami pārsteigs ar modernu un arhitektoniski kvalitatīvu iekštelpu interjeru - dabīgā un mākslīgā marmora grīdām, koka un misiņa apdari, strūklaku un jūgendstila elementiem. Apmeklētāju  plūsma no stāva uz stāvu tiks virzīta ar eskalatoru, kura racionālais plānojums ļaus nemainīt gājēju kustības virzienu trīs stāvu robežās.

“Galleria Riga”  izbūvē ir izmantoti tie paši būvniecības principi, kas tirdzniecības centrā “Galleriet” Bergenā (Norvēģijā), kas veiksmīgi funkcionē jau 20 gadus.